1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Šéf Fiatu Marchionne plánuje odstúpiť z funkcie do konca roka 2018

Fiat logo2Turín - Generálny riaditeľ talianskej automobilky Fiat Sergio Marchionne a "architekt" jej zlúčenia s americkým výrobcom áut Chrysler, plánuje odstúpiť zo svojej funkcie, keď dokončí päťročný strategický plán expanzie celého koncernu.

"Po roku 2018 budem nepochybne robiť niečo iné," povedal 62-ročný Marchionne a spresnil, že už neplánuje žiadne veľké zmeny a domnieva sa, že je čas prenechať vedenie spoločnosti mladším. Dodal, že jeho funkcia generálneho riaditeľa oboch zlúčených firiem môže byť v budúcnosti rozdelená a nemusí ju zastávať len jeden človek.

Marchionne, ktorý sa stal šéfom Fiatu v júni 2004, viac ako strojnásobil jeho tržby aj zisk. A po zlúčení s Chryslerom si dal za cieľ dosiahnuť do roku 2018 čistý zisk približne 5 miliónov eur. A to s pomocou investičného programu vo výške 48 miliárd eur, ktorý počíta s vývojom nových modelov drahších áut, ako je napríklad Alfa Romeo, a zvýšením predaja jeepov na 1,9 milióna kusov ročne.

Podľa agentúry Bloomberg predseda predstavenstva spoločnosti John Elkann nie je kandidátom na post jej generálneho riaditeľa. Tento popredný člen rodinného klanu Agnelliovcov, zakladateľov firmy Fiat, ktorí sú stále jej najväčšími akcionármi, plánuje udržať doterajšiu prax. To znamená, že člen rodiny je predsedom predstavenstva, ale automobilku riadi profesionálny manažér.

Elkann, ktorý priviedol do Fiatu Marchionneho zo švajčiarskej testovacej spoločnosti SGSN, sa netají svojím názorom, že vo firme je najdôležitejšie mať "jasno". A doterajšia prax, keď člen rodiny nemá výkonnú moc, podľa neho "dobre funguje".

"Máme silných kandidátov (na post riaditeľa)," povedal Elkann agentúre Bloomberg, ale odmietol uviesť ďalšie podrobnosti.

16.10.2014 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...