1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Novým predsedom dozornej rady Volkswagenu sa stal Hans Dieter Pötsch

Volkswagen-Company logoWolfsburg - Dozorná rada nemeckej automobilky Volkswagen vymenovala za svojho nového šéfa doterajšieho finančného riaditeľa spoločnosti Hansa Dietera Pötscha. Na tlačovej konferencii to oznámil člen dozornej rady Wolfgang Porsche.

Pötsch vo funkcii nahradil Ferdinanda Piëcha, ktorý na túto funkciu rezignoval v apríli. Dôvodom Piëchovej rezignácie boli pritom spory s Martinom Winterkornom, vtedajším výkonným riaditeľom Volkswagenu. Pred dvoma týždňami funkciu zložil aj Winterkorn, ktorý tak reagoval na emisný škandál automobilky. Novým finančným riaditeľom VW sa po Pötschovi stane Frank Witter, ktorý predtým zastával funkciu šéfa divízie finančných služieb VW.

V súvislosti so škandálom nový predseda dozornej rady na tlačovej konferencii povedal, že "potrvá určitý čas, než sa celý škandál podarí vyjasniť". Následne odmietol odpovedať na akékoľvek otázky.

Kauza vypukla pred necelými tromi týždňami, keď americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) oznámila, že VW inštaloval do vyše 480.000 dieselových áut v USA softvér, ktorý umožňuje pri testovaní výfukových plynov zamaskovať skutočné hodnoty emisií oxidu dusíka. Volkswagen neskôr priznal, že problém sa týka celosvetovo 11 miliónov áut, z toho kmeňovej značky VW okolo 5 miliónov vozidiel. Škoda oznámila 1,2 milióna dotknutých áut a Audi okolo 2,1 milióna.

Nový výkonný riaditeľ VW Matthias Müller v rozhovore pre dnešné vydanie nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung uviedol, že spoločnosť začne dieselové autá zasiahnuté emisnou aférou sťahovať do servisov v januári. Opravy by mala ukončiť do konca budúceho roka.

15.10.2015 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...