1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Marchionne zostáva minimálne nasledujúce tri roky šéfom zlúčeného koncernu

Fiat logo2Detroit - Sergio Marchionne zostáva minimálne nasledujúce tri roky šéfom spoločného koncernu, ktorý vznikol zlúčením americkej automobilky Chrysler s talianskym Fiatom.

Potvrdil to predseda predstavenstva Fiatu John Elkann a informovala o tom agentúra AP.

Elkann na otázky novinárov po predstavení nového modelu Chrysler na autosalóne v Detroite vyhlásil, že Marchionne má zmluvu do konca roka 2016.

Fiat 1. januára oznámil, že sa mu podarilo dosiahnuť dohodu so zdravotným fondom VEBA o odkúpení jeho 41,5-% podielu v Chrysleri za 3,65 miliardy USD (2,67 miliardy eur). Talianska firma, ktorá dovtedy vlastnila 58,5-% podiel v americkej automobilke, ju tak celú ovládla.

Elkann pripomenul, že to bol Marchionne, ktorý spojil obe firmy do jedného koncernu, a teraz chce zefektívniť jeho fungovanie a zlepšiť pozíciu na svetových trhoch.

Marchionne, ktorý má 61 rokov, v lete 2011 naznačil, že plánuje odísť do dôchodku v roku 2015 alebo 2016. Fakt, že má podpísanú zmluvu do roku 2016, tak znamená, že svoj odchod posunul. V každom prípade, nechal sa tiež počuť, že jeho prípadným nástupcom bude najskôr niekto z interného prostredia firmy.

Okrem toho, Marchionne novinárom povedal, že o sídle nového zlúčeného koncernu rozhodne jeho predstavenstvo koncom mesiaca na svojom zasadaní 29. januára.

Talianska firma kúpila prvú časť podielu v Chrysleri od americkej vlády po tom, ako ju počas uplynulej globálnej krízy musela zachrániť pred bankrotom. Fiat je však najväčším súkromným zamestnávateľom v Taliansku a "predmetom" národnej hrdosti. Presťahovanie jeho sídla mimo Talianska by tak mohlo naraziť na problémy.

Marchionne tiež uviedol, že nový koncern neplánuje prvotnú verejnú emisiu svojich akcií, pretože s akciami Fiatu sa už obchoduje na burze v Taliansku. Je však možné, že ak sa sídlo firmy presunie do USA, presunú sa aj akcie Fiatu na americkú burzu.

18.01.2014  TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...