1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rolls-Royce zatvorí svoju továreň vo Virgínii na výrobu komponentov pre letectvo

rolls royce jet enginePrince George - Spoločnosť Rolls-Royce zatvorí svoju továreň na výrobu komponentov pre letectvo v centrálnej Virgínii do polovice budúceho roka. O prácu tak príde 280 ľudí.

Dôvodom je pokles globálneho cestovania počas pandémie nového koronavírusu. Informovali o tom americké médiá.

"Pandémia ochorenia COVID-19 spôsobila historický kolaps v civilnom letectve, ktorého zotavenie bude trvať niekoľko rokov. V dôsledku toho sme museli urobiť ťažké, ale potrebné rozhodnutia na ochranu budúcnosti nášho podnikania," uviedol vo vyhlásení hovorca severoamerickej divízie Rolls-Royce Don Campbell.

Britská spoločnosť Rolls-Royce má svoju severoamerickú centrálu vo Virgínii. Továreň bola otvorená v roku 2011 na okraji mesta Prince George, asi 40 kilometrov juhovýchodne od Richmondu. Závod vyrába presné komponenty, ako sú rotačné disky a lopatky turbín.

Robotníci sa dozvedeli o zatvorení závodu v piatok (14. 8.). Tento krok môže mať negatívny vplyv na ekonomiku celého štátu Virgínia, pretože dodávatelia továrne prídu o objednávky.

Výstavba závodu bola oznámená v roku 2007, štát poskytol balík stimulov v hodnote 57 miliónov USD (48,24 milióna eur), pričom väčšina tohto balíka bola spojená s cieľmi v oblasti zamestnanosti a investícií, ktoré spoločnosť mala splniť počas 16 rokov.

Závod mal pôvodne testovať a montovať komponenty pre firemné lietadlá, ale už predchádzajúca recesia pred vyše 10 rokmi prinútila Rolls-Royce zmeniť plány.

V roku 2012 navštívil závod vtedajší prezident Barack Obama, aby si pohovoril o svojom návrhu na vytvorenie siete výskumných stredísk USA na podporu konkurencieschopnosti americkej výroby.

25.08.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...