1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Pokles záujmu o zbrojársku produkciu núti EADS znížiť výrobu

EADSMníchov/Paríž 10. januára (TASR) - Európsky letecký a kozmický koncern EADS pripravuje zásadnú reorganizáciu svojej zbrojárskej divízie.
Nemecký denník Financial Times Deutschland dnes uviedol, že sa divízia od minulej jesene nazýva Cassidian a v roku 2009 dosiahla s 28.000 zamestnancami výnosy 5,4 miliardy eur. Hoci zatiaľ nejestvujú konkrétne opatrenia na reorganizáciu, výsledkom má byť optimalizácia jej programu a zníženie nákladov.
Medzitým hrozí v EADS nová etapa sporu o vedenie koncernu medzi Nemcami a Francúzmi. Mediálny podnikateľ a spoluvlastník spoločnosti Arnaud Lagardére trvá na tom, že v roku 2012 prevezme funkciu predsedu správnej rady EADS. Teraz je v nej Nemec Bodo Uebber, finančný šéf koncernu Daimler.
Francúzsky denník Les Echos v piatok (7.1.) informoval, že Lagardérov zámer je v rozpore s plánmi EADS, ktoré chce predĺžiť zmluvy s terajšími hlavnými manažérmi.
Predsedom dozornej rady je Louis Gallois a Nemec Thomas Enders vedie najdôležitejšiu dcéru koncernu, Airbus. Personálne záležitosti sú usporiadané tak, že keď je predsedom dozornej rady Francúz, predsedom správnej rady musí byť Nemec, a opačne.
Ak by Gallois opustil doterajšiu funkciu, Enders by automaticky nastúpil na jeho miesto a vedenie Airbusu by prevzal Francúz Fabrice Brégier, ktorý je Endersovým zástupcom.
V minulosti sa však mocenské pozičné spory v EADS odohrali už viackrát. Paríž a Berlín sa v roku 2007 dohodli, že vedenie koncernu bude vždy binacionálne.
Informovala o tom agentúra DPA.  


(Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...