1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Boeing sa dohodol s Iran Aseman Airlines na predaji 60 lietadiel

boeing logo1Seattle - Americký výrobca lietadiel Boeing sa dohodol na predaji 60 najpopulárnejších modelov svojich lietadiel iránskym aerolíniám.

A to v čase, keď nie je isté, do akej miery bude nová americká administratíva prezidenta Donalda Trumpa tolerovať dohody amerických firiem s iránskymi.

Boeing oznámil, že podpísal memorandum so súkromnou iránskou spoločnosťou Iran Aseman Airlines o predaji 30 lietadiel typu Boeing 737 Max s opciou na kúpu ďalších 30 kusov. Podľa katalógových cien je hodnota všetkých 60 strojov približne 6 miliárd USD (5,63 miliardy eur). Výrobcovia lietadiel však pri veľkých kontraktoch poskytujú klientom výrazné zľavy, takže konečná cena môže byť podstatne nižšia.

Ide pritom o prvý veľký kontrakt medzi americkým koncernom a iránskou spoločnosťou od vlaňajšieho zrušenia sankcií proti Teheránu (za jeho jadrový program), a tiež od nástupu prezidenta Trumpa do úradu v januári tohto roka. Trump pritom otvorene vystupuje proti tesnejším vzťahom s Iránom.

Boeing uviedol, že získal povolenie od americkej vlády na rokovania o predaji lietadiel iránskym aerolíniám. Dohodu však musí ešte schváliť ministerstvo financií vo Washingtone. Ak jej dá zelenú, prvý Boeing dostanú Iránci v roku 2022.

Napriek tomu, že Boeing mal rokovania povolené, jeho dohoda s Iran Aseman Airlines sa môže stať testom toho, kam Trumpova administratíva dovolí firmám zájsť pri obchodovaní s Iránom.

Západné mocnosti pred vyše rokom, teda ešte počas vlády predchádzajúceho amerického prezidenta Baracka Obamu, zrušili sankcie proti Iránu. Boeing aj jeho európsky rival Airbus odvtedy uzavreli miliardové kontrakty s iránskymi aerolíniami Iran Air.

20.04.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...