1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Boeing plánuje na budúci rok zrušiť ďalšie pracovné miesta

boeing logo1Seattle - Divízia komerčných lietadiel amerického koncernu Boeing plánuje na budúci rok zrušiť zatiaľ presne neurčený počet pracovných miest.

Boeing už v tomto roku prepustil zhruba 8 % zamestnancov pre problémy s odbytom po posilnení dolára, ktoré zvýšilo ceny amerických výrobkov na zahraničných trhoch.

Americký Boeing aj jeho európsky rival Airbus zápasia najmä so spomaľovaním dopytu po veľkých lietadlách s dvoma palubami, ako sú Boeing 777 alebo Airbus A330. Môže za to politická aj ekonomická neistota, ktorá panuje vo svete.

Boeing minulý týždeň oznámil, že v auguste 2017 obmedzí produkciu modelov 777 na päť lietadiel mesačne. Dôvodom je spomaľovanie ich predaja. Na porovnanie, aktuálne vyrába približne 8,3 týchto lietadiel mesačne.

Koncern však zatiaľ nezverejnil žiadne presné čísla o tom, koľko ľudí na budúci rok prepustí. Stále vraj vyhodnocuje situáciu.

Napriek tomu jeho vyhlásenie, aj keď bez čísiel, signalizuje, že plánuje prepúšťať oveľa agresívnejšie, ako predpovedal ešte pred rokom.

Boeing zápasí nielen so silným dolárom, ale potenciálne riziká pre neho predstavuje aj postoj nového prezidenta Donalda Trumpa voči Číne, ktorá je najväčším trhom amerického koncernu.

Boeing sa už stal aj terčom Trumpovej kritiky. Budúci prezident totiž vyhlásil, že nová vláda by mala zrušiť objednávku na kúpu špeciálne upraveného prezidentského lietadla 747, tzv. Air Force One, lebo je príliš drahé.

23.12.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...