1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Airbus získal povolenie na vývoz lietadiel do Iránu

Airbus A380Toulouse/Teherán - Airbus bude môcť vyviezť lietadlá do Iránu. USA udelili posledné potrebné povolenie pre miliardový kontrakt európskeho leteckého koncernu s Iránom.

Americký úrad pre kontrolu vývozu OFAC udelil Airbusu druhú licenciu, uviedol hovorca európskeho koncernu. Prvú licenciu na vývoz 17 lietadiel získal Airbus v septembri. Európsky letecký koncern môže celkovo dodať do Iránu 118 dopravných lietadiel.

Teraz môžu rokovania s Iran Air pokračovať, aby sa mohol uzavrieť kontrakt, uviedol Airbus. Koncern sa s Iránom v princípe dohodol na dodávke lietadiel začiatkom roka.

Irán chce modernizovať svoju zastaranú letku a nakúpiť lietadlá od Airbusu rovnako ako aj od jeho amerického konkurenta Boeing. To umožnila dohoda Iránu so západnými mocnosťami ohľadom jeho jadrového programu, ktorá viedla k zrušeniu ekonomických sankcií. Americké úrady musia s kontraktom súhlasiť, pretože minimálne 10 % techniky pochádza z USA.

Katalógová cena objednaných lietadiel predstavuje okolo 25 miliárd USD (23,5 miliardy eur). Pri predaji lietadiel sú však bežné vysoké zľavy. Medzi objednanými strojmi je aj 12 exemplárov modelu A380, ktorý je najväčším dopravným lietadlom na svete.

29.11.2016 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...