1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Airbus v 2. štvrťroku 2018 zdvojnásobil svoj zisk

airbus logo1Toulouse - Európsky výrobca lietadiel Airbus v 2. štvrťroku 2018 zdvojnásobil svoj zisk. A opätovne potvrdil ciele na rok 2018, keďže výroba modelov A320neo sa zrýchlila po odstránení problémov s meškaním dodávok motorov.

Zaznamenal tiež zlepšenie v oblasti nákladov pri výrobe modelov A350.

Airbus však zároveň znížil celoročný výhľad na prevádzkové výnosy po prevzatí nového programu výroby lietadiel od kanadskej spoločnosti Bombardier.

Najväčší výrobca lietadiel v Európe vo štvrtok oznámil, že jeho upravený prevádzkový zisk sa v 2. štvrťroku zdvojnásobil na 1,148 miliardy eur.

Tržby vzrástli o 8 % na 14,85 miliardy eur, aj keď spoločnosť Airbus dodala klientom len 303 lietadiel, čo je o tri menej, ako v predchádzajúcom roku.

Analytici predpovedali Airbusu prevádzkový zisk vo výške 1,01 miliardy eur z tržby 14,55 miliardy eur v 2. štvrťroku.

Airbus od 1. júla prevzal kontrolu nad spoločným podnikom s kanadskou firmou Bombardier, ktorý teraz vyrába modely A220, predtým nazývaný CSeries.

Airbus v tejto súvislosti uviedol, že jeho výhľad na celkový upravený zisk pred úrokmi a zdanením (EBIT) v tomto roku klesol o 200 miliónov eur pre integráciu nového programu. Koncern teraz počíta s upraveným EBIT za rok vo výške 5 miliárd eur.

Európsky koncern sa teší zo silného dopytu po niektorých svojich lietadlách. Na nedávnom leteckom veľtrhu Farnborough International Air Show získal 431 nových objednávok. Zvažuje preto zvýšenie produkcie niektorých najpopulárnejších modelov, aby pokryl dopyt. Toto rozhodnutie sa však neočakáva skôr ako na budúci rok.

02.08.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...