1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Airbus chce vyvinúť a vyrábať novú stíhačku pre Nemecko a Francúzsko

airbus logo1Toulouse - Airbus, európsky výrobca civilných a vojenských lietadiel, nalieha na vlády Nemecka a Francúzska, aby sa krajiny urýchlene zapojili do vývoja novej spoločnej stíhačky.

„Času na prijatie rozhodnutia je veľmi málo,“ uviedol v piatok šéf zbrojárskej divízie Airbusu Dirk Hoke.

Nemecko aj Francúzsko majú za 15 rokov vymeniť veľkú časť svojich bojových lietadiel. V nasledujúcich rokoch zastarajú ako morálne, tak aj technicky. „Prechodné riešenie pre nahradenie zastaraných lietadiel sa javí ako pravdepodobnejšie,“ uviedol Hoke a pokračoval: „Ak sa dôležité rozhodnutia oddialia, ekonomickosť spoločného projektu sa môže spochybniť."

Šéf divízie Airbus Defence & Space sa domnieva, že jediný typ stíhačky nedokáže splniť všetky požiadavky na bojové lietadlá. Očakáva, že sa viaceré modely lietadiel dajú postaviť na spoločnom základe a budú schopné plniť špeciálne bojové úlohy.

Aby sa dali zámery realizovať včas, na to treba už začiatkom budúceho roka prijať nevyhnutné strategické rozhodnutia.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron v júli oznámili, že ich krajiny budú v nasledujúcom období v zbrojárskej oblasti úzko spolupracovať. Ich zámer sa vzťahuje na nahradenie stíhačky Eurofighter od Airbusu vo výzbroji nemeckej armády a francúzskej stíhačky Rafale novým strojom od Airbusu.

Harmonogram vývoja novej stíhačky by mal mať toulouský koncern hotový do polovice budúceho roka. Obe krajiny by mali spoločne vyvinúť aj nový tank a náboje pre delá.

10.11.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...