1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Vývoz vzácnych zemín z Číny v máji klesol o 16 %

rare earths 1Peking – Vývoz vzácnych zemín z Číny, ich dominantného svetového producenta, v máji klesol o 16 % v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom.

Tento výsledok je síce v súlade s bežným priebehom obchodovania, ale zároveň vláda v Pekingu avizovala, že  pre obchodný spor s USA bude venovať zvýšenú pozornosť exportu tejto suroviny.

Čína je kľúčovým dodávateľom skupiny 17 chemických prvkov používaných vo veľkej škále technicky vyspelých produktov, od spotrebnej elektroniky až po vojenské vybavenie. Ako však ukázali colné údaje, ich export prudko kolíše z mesiaca na mesiac, často o 20 % aj viac.

Májový vývoz klesol na 3640 ton zo 4329 ton v apríli. Mesačný priemer vypočítaný od januára minulého roka je 4264 ton, podľa údajov, ktoré v pondelok zverejnila čínska colná správa.

Ceny vzácnych zemín nedávno dosiahli viacročné maximá po správach v štátnych médiách, že Peking by mohol využiť svoje dominantné postavenie v oblasti dodávok vzácnych kovov v obchodnom spore s Washingtonom.

Podľa prieskumu spoločnosti Adamas Intelligence sa v Číne spracováva minimálne 85 % zo svetovej kapacity vzácnych zemín na materiál, ktorý môžu výrobcovia používať. Ázijská krajina sa podieľala až 80 % na dovoze vzácnych zemín do USA v rokoch 2014 až 2017.

Májová návšteva čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v závode na spracovanie vzácnych zemín podnietila špekulácie, že Čína využije svoje dominantné postavenie ako pákový efekt v obchodnom spore.

18.06.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...