1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Výrobné ceny v eurozóne v máji medziročne vzrástli, ale medzimesačne klesli

Eurosymbol buildingLuxemburg - Výrobné ceny v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v máji medziročne vzrástli. Ale v medzimesačnom porovnaní v prípade eurozóny klesli, a to o 0,1 %, zatiaľ čo v celej EÚ stagnovali. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Na ilustráciu, v apríli 2019 sa výrobné ceny v eurozóne znížili medzimesačne o 0,3 % a v Únii zostali nezmenené.

Medziročne ceny priemyselných výrobkov vzrástli v máji 2019 v eurozóne o 1,6 % a v celej Únii o 1,9 %.

Pod májový medzimesačný pokles výrobných cien v eurozóne sa podpísalo zníženie cien v energetike o 0,6 % a cien polotovarov o 0,1 %, zatiaľ čo ceny tovarov dlhodobej spotreby stagnovali a ceny kapitálových produktov vzrástli o 0,1 % a ceny tovarov krátkodobej spotreby o 0,2 %.

Ceny v priemysle eurozóny bez energií zostali v máji na aprílovej úrovni. V celej EÚ klesli ceny energií medzimesačne o 0,3 % a polotovarov o 0,1 %. Ceny tovarov dlhodobej spotreby stagnovali, ceny kapitálových produktov vzrástli o 0,1 % a ceny produktov krátkodobej spotreby o 0,2 %. Ceny v priemysle bez energií sa zvýšili o 0,1 %.

Spomedzi štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za máj, najstrmší medzimesačný pokles cien priemyselných výrobkov zaznamenali v Luxembursku (-1 %), Grécku (-0,8 %) a Lotyšsku (-0,6 %). Naopak, najväčší nárast nahlásili Cyprus (2,4 %), Maďarsko (0,8 %) a Česko (0,5 %).

V medziročnom porovnaní stúpli v máji v eurozóne najviac ceny energií, o 3,1 %. Ceny kapitálového tovaru sa zvýšili o 1,6 %, produktov dlhodobej spotreby o 1,4 %, krátkodobej spotreby o 0,9 %, polotovarov o 0,8 %. Ceny v priemysle bez energií vzrástli medziročne o 1 %.

V EÚ sa zvýšili ceny v energetike o 3,3 %, kapitálového tovaru o 1,6 %, produktov dlhodobej spotreby o 1,3 %, tovarov krátkodobej spotreby o 1,2 % a polotovarov o 1,1 %. Ceny v priemysle bez energií vzrástli o 1,3 %.

Ceny priemyselných výrobkov vzrástli v máji medziročne vo všetkých členských štátoch, pričom najviac sa zvýšili v Rumunsku (5,9 %), Lotyšsku a Maďarsku (v oboch o 5,4 %) a na Slovensku (4,1 %).

09.07.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...