1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Výrobné ceny v eurozóne v apríli medzimesačne stagnovali

Eurosymbol buildingLuxemburg - Výrobné ceny v eurozóne v apríli medzimesačne stagnovali a v celej Európskej únii (EÚ) sa veľmi mierne zvýšili. A v medziročnom porovnaní sa ich rast spomalil. Informoval o tom európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa údajov Eurostatu sa výrobné ceny v krajinách, ktoré zaviedli euro, v apríli 2018 oproti marcu nezmenili a v celej EÚ stúpli len o 0,1 %. Na ilustráciu, v marci sa index výrobných cien (Industrial producer price index - IPPI) v oboch blokoch zvýšil medzimesačne o 0,1 %.

V medziročnom porovnaní v apríli 2018 ceny hotových priemyselných produktov vzrástli v eurozóne o 2 % po 2,1-% zvýšení v marci, a v EÚ stúpli o 2,4 %.

Pod aprílovú stagnáciu výrobných cien v eurozóne sa podpísali rast cien polotovarov o 0,2 % a kapitálových produktov a trvanlivých spotrebiteľských výrobkov zhodne o 0,1 %, zatiaľ ceny tovarov krátkodobej spotreby stagnovali a ceny v energetickom sektore sa znížili o 0,4 %. Ceny v priemysle eurozóny bez energetiky vzrástli v apríli o 0,1 %.

V celej EÚ sa v apríli medzimesačne najviac zvýšili ceny energií, o 0,3 %, nasledovali ceny polotovarov (0,2 %), kapitálových a trvanlivých spotrebiteľských produktov (obe o 0,1 %). Ceny tovarov krátkodobej spotreby stagnovali v EÚ.

Spomedzi štátov, ktoré Eurostatu dodali údaje za apríl, najvýraznejší medzimesačný rast cien priemyselných výrobkov bol v apríli zaznamenaný v Grécku (1,8 %), Lotyšsku (1,1 %), Španielsku a Británii (zhodne 0,7 %) a najväčší pokles nahlásili Estónsko (-1,4 %), Francúzsko a Taliansko (obe -0,7 %).

V medziročnom porovnaní v eurozóne v apríli 2018 najviac zdraželi energie, o 3,8 %. Nasledovali polotovary (2,1 %), kapitálové produkty (1 %), tovary dlhodobej spotreby (0,9 %), tovary krátkodobej spotreby (0,5 %). Ceny v celkovom priemysle bez energetiky sa v eurozóne zvýšili o 1,3 %.

V EÚ v apríli vyskočili ceny v energetike medziročne o 5,3 %, zatiaľ čo polotovary zdraželi o 2,6 %, kapitálové produkty o 1 %, tovary dlhodobej spotreby o 0,9 % a krátkodobej spotreby o 0,8 %. Ceny v priemysle bez energetiky vzrástli o 1,5 %.

Najstrmší medziročný rast cien priemyselných výrobkov evidovali v apríli v Estónsku (5,6 %), v Spojenom kráľovstve (4,7 %), Lotyšsku (4,6 %) a na Slovensku (4,3 %). Pokles cien zaznamenali v Írsku (-1,9 %) a Luxembursku (-1,3 %).

08.06.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...