1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ v júni oproti máju stagnovali

eurozona_mapaBrusel - Výrobné ceny v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) zostali v júni na májovej úrovni. V medziročnom porovnaní index výrobných cien v priemyselnom sektore (industrial producer price index - IPPI) v 17 krajinách, ktoré zaviedli spoločnú menu, vzrástol v júni o 5,9 % a v EÚ o 6,9 %. Vyplýva to z najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.

Pre odborníkov je IPPI významným ukazovateľom, ktorý im naznačuje, ako sa bude vyvíjať v nasledujúcich mesiacoch inflácia. Zmeny vo výrobných nákladoch sa totiž odrazia v spotrebiteľských cenách.

Štatistiky tiež odhalili, že júnové výrobné ceny v priemysle s vylúčením energetického sektora sa v porovnaní s májom zvýšili v krajinách, ktoré platia eurom aj v celej únii zhodne o 0,1 %, zatiaľ čo v energetickom sektore klesli o 0,3 % v eurozóne a o 0,2 % v EÚ.

Spomedzi členských štátov, ktoré Eurostatu dodali údaje za jún, výrobné náklady oproti predchádzajúcemu mesiacu najviac stúpli v Lotyšsku (1,3 %), na Cypre a v Rumunsku (zhodne o 0,6 %), a v Slovinsku (0,4 %), zatiaľ čo najvýraznejší pokles nahlásili Írsko (-1,2 %), Dánsko, Maďarsko a Holandsko (zhodne -0,7 %). Na Slovensku ceny produktov na výstupe z tovární stagnovali.

Medziročne sa výrobné ceny bez energetického sektora v júni zvýšili o 4,2 % v eurozóne a 4,4 % v EÚ, pričom v energetike vzrástli o 10,7 % v krajinách, ktoré zaviedli euro a 13 % v celej únii.

Najväčší medziročný nárast výrobných cien zaregistrovali v júni Británia (12,7 %), Dánsko (10,6 %) a Bulharsko (10,1 %), a naopak, najmenší Malta (0,8 %), Maďarsko a Švédsko (1,5 %). Na Slovensku v júni stúpli výrobné náklady medziročne o 2,5 %.

02.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...