1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ v decembri medzimesačne klesli

eurosLuxemburg - Výrobné ceny v eurozóne v decembri klesli viac, ako sa očakávalo. Prispelo k tomu najmä zníženie cien energií. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Eurostat, štatistický úrad Európskej únie (EÚ).

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa index výrobných cien (IPPI) po očistení od sezónnych vplyvov v decembri 2018 v porovnaní s novembrom znížil v eurozóne aj v celej EÚ o 0,8 %. Analytici pritom odhadovali, že v regióne, ktorý zaviedol euro, klesnú ceny hotových produktov medzimesačne o 0,6 %.

IPPI pritom signalizuje, ako sa bude vyvíjať v nasledujúcich mesiacoch inflácia, keďže pohyb výrobných cien sa neskôr odrazí v spotrebiteľských cenách.

V medziročnom porovnaní sa výrobné ceny v decembri 2018 zvýšili, a to v eurozóne o 3 % a v celej Únii o 3,1 %.

Priemerné ceny priemyselných výrobkov za celý rok 2018 oproti roku 2017 vzrástli v eurozóne o 3,2 % a v EÚ o 3,6 %.

Hlavným dôvodom medzimesačného poklesu výrobných cien v eurozóne bolo v decembri zníženie cien v energetike o 2,6 %. A tiež pokles cien polotovarov o 0,4 %, zatiaľ čo ceny tovarov krátkodobej spotreby zostali stabilné a ceny kapitálových produktov stúpli o 0,1 % a tovarov dlhodobej spotreby o 0,2 %.

Ceny v priemysle eurozóny bez energetiky v decembri medzimesačne klesli o 0,1 %.

V EÚ v decembri medzimesačne klesli ceny v energetike o 3,3 % a ceny polotovarov o 0,3 %. Ceny kapitálových produktov stagnovali a ceny tovarov dlhodobej aj krátkodobej spotreby vzrástli zhodne o 0,1 %. Ceny v priemysle EÚ bez energií klesli o 0,1 %.

Najväčšie medzimesačné zníženie cien priemyselných výrobcov zaznamenali v decembri Dánsko (-3 %), Grécko (-2,3 %), Belgicko (-2,1 %) a Holandsko (-1,5 %), a najväčší nárast nahlásili Lotyšsko (0,7 %) , Írsko (0,3 %), Estónsko (0,2 %) a Luxembursko (0,1 %).

V medziročnom porovnaní sa výrobné ceny v decembri zvýšili takmer vo všetkých štátoch EÚ s výnimkou Írska a Grécka. Najstrmšie pritom stúpli ceny v Estónsku (9,2 %), Lotyšsku (7,3 %) a v Belgicku a Dánsku (v oboch o 7,1 %). V Írsku však klesli o -0,4 % a v Grécku o -0,1 %.

Na Slovensku sa výrobné ceny v decembri medzimesačne znížili o 0,9 % a medziročne vzrástli o 4,2 %.

12.02.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...