1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Výrobné ceny v eurozóne aj EÚ v decembri medzimesačne vzrástli

coinsLuxemburg - Výrobné ceny v eurozóne aj celej Európskej únii (EÚ) v decembri oproti novembru vzrástli a viac, ako ekonómovia predpovedali. Medziročne však klesli, ale menej, ako sa čakalo. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa index výrobných cien (industrial producer price index - IPPI) v euroregióne v decembri 2020 zvýšil o 0,8 % oproti novembru, keď medzimesačne stúpol o 0,4 %. V celej Únii sa jeho medzimesačný rast v decembri zrýchlil na 0,9 % z novembrových 0,4 %. V medziročnom porovnaní sa decembrové ceny hotových produktov znížili v eurozóne o 1,1 % a v EÚ o 1 %.

Ekonómovia predpovedali eurozóne medzimesačný nárast výrobných cien v decembri o 0,7 % a medziročný pokles o 1,2 %.

Analytici pozorne sledujú výrobné ceny v euroregióne, pretože im naznačujú trendy vo vývoji spotrebiteľskej inflácie. Za celý 2020 sa priemerné výrobné ceny znížili o 2,6 % v eurozóne a o 2,4 % v EÚ.

K decembrovému medzimesačnému rastu cien priemyselných výrobkov v eurozóne prispelo zvýšenie cien energií o 2,2 %, polotovarov o 0,4 %, kapitálových produktov a tovarov dlhodobej spotreby o 0,1 %. Ceny tovarov krátkodobej spotreby zostali stabilné. Ceny v priemysle euroregiónu bez energií sa zvýšili o 0,3 %.

V EÚ stúpli ceny energií medzimesačne o 2,5 %, polotovarov o 0,5 %, kapitálových produktov o 0,2 %, zatiaľ čo ceny tovarov dlhodobej aj krátkodobej spotreby stagnovali. Ceny v priemysle bez energií vzrástli o 0,2 %.

Spomedzi štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za december, najväčší medzimesačný rast cien priemyselných výrobkov bol zaznamenaný v Írsku (6,8 %), Litve (1,9 %), Dánsku a Rumunsku (v oboch o 1,7 %), zatiaľ čo jediný pokles nahlásila Malta (-0,1 %).

V medziročnom porovnaní v decembri klesli v oboch blokoch najstrmšie ceny energií, o 4,9 % v eurozóne a o 4,8 % v EÚ. Ceny v priemysle spolu bez energií sa pritom zvýšili o 0,1 % v euroregióne a o 0,3 % v celej Únii.

Najstrmší medziročný pokles cien hotových produktov vykázali v decembri Grécko (-6 %), Litva (-5,7 %) a Cyprus (-5,4 %), zatiaľ čo ich najväčší rast mali Írsko (5,8 %), Maďarsko (2,4 %) a Malta (1,7 %).

Na Slovensku sa výrobné ceny v decembri zvýšili medzimesačne o 0,3 % a medziročne o 0,2 %.

15.02.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...