1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Vyhliadky nemeckej ekonomiky sa zhoršili

german_flagBerlín - Vyhliadky nemeckej ekonomiky sa pred prichádzajúcou zimou zhoršili. Na príčine je klesajúci dopyt po nemeckých produktoch v zahraničí, konštatuje v najnovšej správe centrálna banka Bundesbank.

Zatiaľ čo v uplynulom 3. štvrťroku 2011 nemecká ekonomika podľa banky pokračovala v zotavovaní, v posledných troch mesiacoch tohto a v 1. kvartáli budúceho roka sú jej vyhliadky horšie.

"Prílev objednávok, najmä z krajín mimo Európy, výrazne klesol. Zvlášť priemyselný sektor si možno v čase, keď sa globálny dopyt znižuje, v nadchádzajúcich mesiacoch ťažko udrží objem výroby na súčasnej úrovni," konštatuje banka v dokumente.

Najväčšia európska ekonomika vlani vzrástla o 3,6 % a jej výkon bol v porovnaní s inými vyspelými štátmi jeden z najlepších. Motorom jej expanzie bol pritom najmä veľký dopyt po nemeckých produktoch v rozvíjajúcich sa ekonomikách, predovšetkým v Číne.

Najnovšie ekonomické ukazovatele ale naznačujú, že tempo rastu nemeckej ekonomiky spomaľuje v dôsledku spomaľovania globálneho dopytu a dlhovej krízy eurozóny. Objednávky na dodávky priemyselných výrobkov z Nemecka, ale aj maloobchodný predaj v krajine sa už v auguste znížili.

Vláda zatiaľ stále očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka stúpne tento rok o 3 % vďaka mimoriadne dobrému štartu v úvode roka. Na budúci rok však spomalí. Poprední nemeckí experti v najnovšej prognóze predpovedajú, že HDP krajiny sa v roku 2012 zvýši len o 0,8 %.

19.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

Nemecké priemyslené objednávky klesli v auguste druhý mesiac po sebe

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...