1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

V ČR sa zjednotí DPH - zdražejú potraviny, lieky aj teplo

ceska_vlajkaPraha - Česká vládna koalícia sa dohodla na zjednotení sadzieb dane z pridanej hodnoty (DPH) na úrovni 20 %.

Okrem niekoľkých výnimiek tak rodiny v Česku na budúci rok čaká zvyšovanie cien, a to napriek predchádzajúcim sľubom aj v prípade liekov a tepla. Informuje tom dnes český denník Lidové noviny.
Znížená 10-% DPH zostane len na "sedem základných" potravín: chlieb, mlieko, zemiaky, surové a nespracované ryby, nespracovaná zelenina, detská mliečna výživa a potraviny pre pacientov s metabolickými problémami (napríklad cukrovka, bezlepková diéta a iné).
No zatiaľ čo cena mlieka sa meniť nebude, za mliečne výrobky už Česi zaplatia viac. Analytici odhadujú, že zjednotenie sadzieb DPH vyjde každého Čecha až na 300 Kč (12,31 eura) mesačne.
Developéri v tejto súvislosti varujú, že nové byty môžu zdražieť až o státisíce korún a dopyt na ožívajúcom trhu s nehnuteľnosťami môže znova klesnúť.
Nemocniciam zase zdražie zdravotný materiál a o tisíce korún budú nákladnejšie pohreby. Pred zvýšením DPH varuje aj Tomio Okamura z Asociácie českých cestovných kancelárií a agentúr, podľa ktorého by niektoré cestovné kancelárie mohli skrachovať.
Komplikácie prinesie jednotná sadzba aj organizátorom koncertov a ďalších kultúrnych podujatí, súkromným divadlám alebo vydavateľom kníh, pripomínajú noviny.
(1 EUR = 24,375 CZK)

21.02.2011, TASR (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...