1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Továrne na celom svete pociťujú dôsledky eskalácie obchodného konfliktu

dollarsLondýn - Aktivitu v globálnom výrobnom sektore v auguste negatívne poznačili slabé objednávky. Ukázal to najnovší prieskum.

Je to ďalší dôkaz, že firmy čoraz viac pociťujú stupňovanie obchodného konfliktu medzi USA a Čínou, ktorý by mohol vykoľajiť aj rast svetového hospodárstva.

Prieskumy medzi nákupnými manažérmi, ktoré boli uverejnené v pondelok, odhalili stúpajúci tlak na továrne v celej Európe a Ázii. A očakáva sa, že aj neskoršie údaje z USA potvrdia tento trend.

Na druhej strane, tempo rastu aktivity vo výrobnom odvetví zostalo stále relatívne robustné a je nepravdepodobné, že odradí hlavné centrálne banky od sprísnenia menovej politiky.

Obchodná politika amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho heslo Amerika na prvom mieste poškodili dôveru v mnohých krajinách. Investorov znepokojuje jej vplyv na dodávateľské reťazce. Majú tiež obavy, že eskalujúci obchodný konflikt zmrazí podnikové investície a zasadí úder globálnemu rastu.

Trump vyhlásil, že je pripravený zaviesť nové tarify hneď, ako sa vo štvrtok (6. 9.) skončí obdobie verejných pripomienok k jeho návrhu. To prinesie ďalšiu eskaláciu sporu. Washington už pritom uplatňuje clá na dovoz z Číny vo výške 50 miliárd USD (42,91 miliardy eur).

Zatiaľ čo rast ekonomiky USA je v súčasnosti vďaka obrovským daňovým úľavám naďalej stabilný, niektorí analytici upozorňujú, že už dosiahol svoj vrchol. Augustový prieskum agentúry Reuters naznačil, že sa tempo expanzie najväčšej svetovej ekonomiky už začne spomaľovať v dôsledku Trumpovej obchodnej politiky.

Ďalší prieskum ukázal, že aj vyhliadky eurozóny sú menej optimistické počas zvyšku tohto roka a začiatkom 2019.

Potvrdili to aj údaje z výrobného sektora euroregiónu, ktoré ukázali, že tempo rastu jeho aktivity v auguste kleslo na takmer dvojročné minimum. A optimizmus firiem zoslabol. Podobne aj pre britských výrobcov bol august najslabší mesiac za viac ako dva roky. To je varovanie, že spomalenie svetového hospodárstva a blížiaci sa brexit majú vážny vplyv na aktivitu tovární na britských ostrovoch.

Aj obrovský výrobný sektor v Číne rástol v auguste najpomalšie za viac ako rok, pričom exportné objednávky klesali už piaty mesiac po sebe.

V Japonsku a Južnej Kórei sa exportné objednávky v sledovanom období tiež znížili, čo je známkou rastúceho protekcionizmu a zároveň spomaľovania čínskeho dopytu. To znepokojuje ázijské ekonomiky orientované na vývoz.

Americký prezident Trump, ktorý pohrozil, že uvalí clá prakticky na všetok dovoz z Číny v hodnote viac ako 500 miliárd USD ročne, povedal v auguste, že vyriešenie obchodnej vojny s Čínou "vyžaduje čas" a že on nemá "žiadny časový rámec" na jej ukončenie.

14.09.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...