1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Taliansko hľadá spôsoby, ako znížiť spotrebu energií

italian flagRím - Taliansko hľadá spôsoby, ako znížiť spotrebu energií po redukcii dodávok plynu z Ruska.

Objavili sa už návrhy, aby obyvatelia v zime pritiahli kúrenie a trávili menej času v sprche po tom, ako energetická skupina Eni v pondelok (11. 7.) oznámila, že jej Gazprom opäť zredukoval dodávky, tentoraz o tretinu v porovnaní s priemernými objemami za uplynulých pár dní. TASR o tom informuje na základe správy Reuters. V pondelok sa začala plánovaná 10-dňová údržba plynovodu Nord Stream 1, ktorý prepravuje plyn z Ruska do Nemecka. Európa má však obavy, že sa jeho odstávka predĺži, čo ešte prehĺbi krízu dodávok na kontinente. Taliansko sa po februárovej invázii ruskej armády na Ukrajinu snaží znížiť svoju závislosť od dodávok plynu z Ruska a vybudovať si včas zásoby na zimu.

Minister pre ekologickú transformáciu Roberto Cingolani skonštatoval, že Taliansko potrebuje mať pred zimou zásobníky s plynom naplnené na 90 %. "Počas nasledujúcich dvoch rokov bude narastať počet nových dodávateľov, ktorí nám umožnia byť primerane nezávislí od ruských dodávok do druhej polovice roku 2024, ale zima 2022 bude o niečo chúlostivejšia," povedal. Uviedol tiež, že Rím pracuje na verejnej informačnej kampani, ktorej cieľom je presvedčiť Talianov, aby spotrebovávali menej elektriny a plynu, a chránili aj vodu počas súčasného letného sucha. "Ak by sme dokázali znížiť priemernú teplotu o 1 stupeň Celzia alebo skrátiť čas vykurovania o jednu hodinu, ušetrili by sme 1,5 alebo 2 miliardy metrov kubických (m3) plynu ročne," upozornil Cingolani.

ENEA, verejná agentúra zodpovedná za rozvoj environmentálne udržateľnej energie, predložila súbor návrhov, ktoré by mohli pomôcť Taliansku ušetriť 2,7 miliardy m3 plynu. Opatrenia zahŕňajú aj skrátenie času v sprche. Ruský plynárenský gigant Gazprom v pondelok oznámil, že dodá Taliansku približne 21 miliónov m3 plynu, namiesto asi 32 miliónov m3 v predchádzajúcich dňoch. Taliansko má v súčasnosti naplnené zásobníky na približne 64 % kapacity, informoval Stefano Venier, šéf prevádzkovateľa plynárenskej siete Snam.

19.07.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...