1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Španielska vláda pripravuje investičný plán vo výške 150 miliárd eur

spanish flagMadrid - Španielska vláda pripravuje investičný plán vo výške 150 miliárd eur na naštartovanie hospodárstva, ktoré zdecimovala pandémia nového koronavírusu a s ňou spojené blokády. Informoval o tom v utorok denník El País.

Plán verejných investícií pre roky 2021-22 je súčasťou správy, ktorú Španielsko zašle svojim partnerom z Európskej únie (EÚ), aby vysvetlilo, čo bude robiť s finančnými prostriedkami z Bruselu určenými na obnovu.

Vláda očakáva, že jej plán pritiahne aj investície španielskych súkromných spoločností v objeme až 500 miliárd eur do miestnej ekonomiky.

Španielsko má dostať približne 140 miliárd z európskeho fondu obnovy.

Úrad vlády premiéra Pedra Sáncheza sa k článku v El País nevyjadril.

Podľa novín o pláne sa momentálne diskutuje na úrovni vlády. Prvý návrh ministerstva hospodárstva na čele s Nadiou Calvinovou, ktorá vedie priamy dialóg s Bruselom, má desiatky strán a zahŕňa štrukturálne reformy. A hoci priamo nehovorí o reforme trhu práce, ale o "štatúte zamestnancov 21. storočia", signalizuje zmeny aj v tejto oblasti. A spomínajú sa v ňom zmeny daní pre veľké firmy.

Niektorí ministri, ktorí sa zúčastňujú konzultácií, sa domnievajú, že aj keď je tento dokument zaujímavým východiskom, podľa nich v ňom chýbajú podrobnosti a predovšetkým väčšia ambícia transformovať hospodárstvo. Pripúšťajú však, že Španielsko potrebuje urýchlene plán, s ktorým bude aj Brusel súhlasiť.

Potreba verejných investícií v Španielsku sa v nasledujúcich dvoch rokoch odhaduje na približne 150 miliárd eur, čo zodpovedá približne 6 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne, aby sa krajina prispôsobila pomerom v najvyspelejších členských štátoch Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Táto verejná investícia by mohla byť dôležitým katalyzátorom súkromných investícií v objeme približne 500 miliárd eur, uvádza sa v dokumente.

Pokiaľ ide o daňovú stránku, v texte sú informácie o financovaní investícií len v niekoľkých bodoch - plán boja proti tieňovej ekonomike; daň z určitých digitálnych služieb; daň z finančných transakcií a daň z plastov na jedno použitie.

Dokument tiež obhajuje bezprecedentné verejné výdavky a následné zvýšenie dlhu. Podľa neho by mal byť deficit verejných financií vyšší ako 10 % HDP v roku 2020 a pomer dlhu by mal dosiahnuť okolo 115 % HDP.

23.06.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...