1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Sociálne slabšie skupiny pociťujú súčasné zvyšovanie cien výraznejšie

Bratislava (TASR) - Súčasný rast cien na Slovensku je podporovaný najmä vyššími cenami základných potrieb, teda potravín, bývania a cenami v doprave.

"Toto zvyšovanie cien tak výraznejšie cítia sociálne slabšie skupiny obyvateľstva, keďže práve v ich spotrebnom koši majú tieto položky väčšiu váhu. Medziročný januárový rast cien v domácnostiach dôchodcov tak napríklad dosiahol podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR až 3,4 % oproti 2,9 % v domácnostiach zamestnancov," uviedol pre TASR analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.
V prvom mesiaci tohto roka vzrástli podľa ŠÚ spotrebiteľské ceny oproti decembru 2010 o 1,9 %. V medziročnom porovnaní tovary a služby zdraželi v priemere o 3 %. "Rast cien nebol prekvapením, vyšiel v súlade s očakávaniami. Predpokladáme, že v priebehu prvého polroka sa inflácia udrží v pásme 3 - 3,5 %, pričom v druhom polroku môže ešte mierne stúpnuť smerom k 4 %," konštatovala analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová.
Zmeny nepriamych daní podľa štatistikov navýšili januárovú infláciu o 0,54 percentuálneho bodu. "Zvýšenie DPH sa pritom pravdepodobne nepremietlo v plnej miere do cien všetkých tovarov a služieb, čiastočne bolo pohltené maržami predajcov aj výrobcov. Povianočné zľavy prevýšili efekt zvýšenia DPH v prípade odievania alebo elektroniky a v plnej miere sa toto zvýšenie zatiaľ neprejavilo ani v cenách potravín. Tie medzimesačne síce vzrástli o úctyhodných 2,6 %, časť nárastu však ide na vrub tradičnej sezóny," vysvetlil Koršňák.
Sledovanie tempa rastu inflácie v európskych krajinách sa v súčasnosti dostáva opäť do popredia. "Po dlhých mesiacoch pomalého tempa rastu cien sa rastúce ceny komodít a potreba konsolidovať verejné financie prostredníctvom vyšších nepriamych daní prejavuje aj v spotrebiteľských cenách. Tento efekt je natoľko silný, že začína zaujímať aj Európsku centrálnu banku (ECB). Tempo rastu cien na Slovensku bude určite vyššie, než je 2-% cieľ banky," uzavrel analytik Tatra banky Boris Fojtík.

14.02.2011 (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...