1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ruská ekonomika vzrástla v 1. polroku o takmer 5 %

russia flagMoskva - Ruská ekonomika vzrástla za prvých šesť mesiacov tohto roka o takmer 5 % a prekonala očakávania vlády. Poukázali na to údaje, ktoré tento týždeň zverejnil ruský štatistický úrad Rosstat.  

Podľa predbežného odhadu Rosstatu vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) Ruska v 1. polroku 2021 medziročne o 4,8 %. Rast tak prekonal odhady vlády z júla, podľa ktorých malo tempo rastu za prvých šesť mesiacov roka dosiahnuť 4,6 %.

Pod vývoj ekonomiky za 1. polrok sa podpísal najmä 2. kvartál, v ktorom ekonomika zaznamenala výrazné oživenie. Dôvodom je však najmä nízky porovnávací základ, keď v 2. kvartáli 2020 veľký počet firiem a obchodov zasiahli protipandemické opatrenia.

Z jednotlivých sektorov prispel k rastu hospodárstva najmä obchod, kde rast dosiahol 9,3 %. Priaznivo sa pod vývoj ekonomiky podpísala aj priemyselná produkcia, ktorá vzrástla o 4,4 %.  

Ruská vláda odhaduje, že v tomto roku ruská ekonomika vzrastie o 3,8 %. Na porovnanie, v roku 2020 klesol HDP Ruska o 3 %, čo bol najvýraznejší pokles ekonomiky za 11 rokov. 

10.09.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...