1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rast čínskej priemyselnej produkcie sa na začiatku roka spomalil

chinese flag1Peking - Tempo rastu čínskej priemyselnej produkcie sa na začiatku roka spomalilo a bolo najslabšie za 17 rokov. Priemyselná produkcia v prvých dvoch mesiacoch 2019 medziročne stúpla o 5,3 %, uviedol čínsky štatistický úrad.

V decembri sa priemyselná produkcia zvýšila o 5,7 %. Analytici počítali so spomalením expanzie len na 5,5 %.

Investície do fixných aktív však vzrástli o 6,1 % a maloobchodné tržby o 8,2 %, čo bolo v oboch prípadoch viac, než sa očakávalo. Tempo rastu investícií sa prognózovalo na úrovni 6 % a maloobchodných tržieb na úrovni 8,1 %.

Investície do fixných aktív súkromného sektora, na ktoré pripadá v Číne asi 60 % z celkových investícií, za prvé dva mesiace vyskočili o 7,5 % po zvýšení o 8,7 % vlani.

Čína vo svojich štatistikách kombinuje údaje o aktivite za január a február, aby vyhladila deformácie spôsobené dlhými sviatkami na začiatku každého roka. Niektorí analytici však tvrdia, že jasnejší obrázok o stave ekonomiky sa získajú až v apríli, keď budú zverejnené údaje za 1. kvartál.

Rast čínskej ekonomiky sa vlani spomalil na 6,6 %, čo bolo najmenej za takmer tri desaťročia. Predpokladá sa, že ochladzovanie bude pokračovať aj v najbližších mesiacoch.

22.03.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...