1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rast čínskej ekonomiky sa v 2. štvrťroku spomalil na 27-ročné minimum

chinese flag1Peking - Ekonomika Číny zaznamenala v 2. štvrťroku najslabšie tempo rastu za 27 rokov, keď vývoj hospodárstva negatívne ovplyvnili obchodné spory s USA a spomaľujúci sa rast svetovej ekonomiky. Ukázali to zverejnené údaje čínskeho štatistického úradu.

Podľa úradu vzrástla čínska ekonomika v 2. štvrťroku o 6,2 %. Na porovnanie, v 1. kvartáli tohto roka dosiahol rast ekonomiky 6,4 % a za minulý rok 6,6 %. Výsledok za 2. kvartál je najslabší od začatia zverejňovania príslušných údajov v roku 1992. Na druhej strane, je v súlade s vládnymi cieľmi v oblasti rastu na tento rok. Čínska vláda ešte v marci stanovila tohtoročný cieľ rastu v rozmedzí od 6 do 6,5 %.

"Ekonomické podmienky sú stále veľmi náročné, doma aj v zahraničí, rast svetovej ekonomiky sa spomaľuje a naopak, externé nerovnováhy a neistoty sa zvyšujú," povedal hovorca čínskeho štatistického úradu Mao Šen-jung.    

Pod spomalenie rastu v 2. štvrťroku sa podľa analytikov podpísal najmä výrobný sektor, ktorý najviac dopláca na obchodný konflikt medzi Čínou a USA. Vzťahy medzi krajinami sa výrazne zhoršili v máji, keď americký prezident Donald Trump vyhlásil, že Čína ustupuje od pôvodných sľubov a zvýšil dovozné clá na čínsky tovar v ročnej hodnote 200 miliárd USD (177,73 miliardy eur). Peking následne reagoval zvýšením ciel na americký tovar v hodnote 60 miliárd USD. Situácia sa čiastočne upokojila koncom júna po schôdzke Trumpa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Osake, na ktorej sa prezidenti dohodli na pokračovaní rozhovorov a neuplatňovaní ďalších sankčných ciel.

Analytici sa však obávajú, že k obchodnej dohode tak skoro nedôjde, keďže obe strany majú stále značne odlišný pohľad na kľúčové otázky. Podľa ekonómov by tak tempo rastu čínskej ekonomiky mohlo pokračovať v spomaľovaní aj v ďalších mesiacoch a niektorí odhadujú, že v 2. polroku dosiahne rast hospodárstva 6,1 %, prípadne len 6 %. V dôsledku toho očakávajú, že vláda v Pekingu pristúpi k ďalším stimulom na podporu hospodárskeho rastu.

22.07.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...