1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rast čínskeho výrobného sektora sa na konci vlaňajška spomalil

chinese flag1Peking - Tempo rastu čínskeho výrobného sektora sa na konci vlaňajška spomalilo. Dôvodom bola slabšia expanzia produkcie a nových objednávok, ukázal prieskum spoločnosti IHS Markit.

Index nákupných manažérov (PMI) pre čínsky výrobný sektor v decembri 2020 klesol na 53 bodov z 54,9 bodu v novembri. Ekonómovia počítali len s miernym znížením indexu na 54,8 bodu. Index však zostal nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje kontrakciu od nárastu aktivity.

Aj keď expanzia sektora bola najslabšia za 3 mesiace, PMI signalizuje, že sektor pokračuje v zotavovaní z následkov epidémie ochorenia COVID-19.

Príčinou spomalenia bola slabšia expanzia produkcie. Firmy tiež zaznamenali nižší nárast nových objednávok z dôvodu len mierneho zvýšenia zahraničného dopytu. Firmy boli opatrné čo sa týka zamestnanosti, keďže úsporné opatrenia obmedzujú prijímanie nových pracovníkov.

Výrobcovia zaznamenali v decembri výrazný nárast vstupných nákladov, ktoré stúpli najprudšie za 3 roky. To spôsobilo zvýšenie cien výrobcov.

15.01.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...