1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rast britského výrobného sektora sa v apríli spomalil

british flagLondýn - Rast britského výrobného sektora sa v apríli spomalil a dosiahol najnižšie tempo za dva mesiace. Dôvodom bol pokles exportu a zmiernenie robustného budovania skladových zásob.

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti IHS Markit a logistického inštitútu Chartered Institute of Procurement & Supply (CIPS).

Konkrétne, index nákupných manažérov (PMI) z britského výrobného sektora klesol v apríli na 53,1 bodu z marcového 53-mesačného maxima na 55,1 bodu. Ekonómovia takýto výsledok očakávali. Hodnota PMI vyššia ako 50 bodov signalizuje rast v danom sektore.

"Okrem slabšieho rastu produkcie, nových objednávok a zásob odrážala nižšia hodnota PMI aj stratu pracovných miest v sektore," uviedla IHS Markit. Vývozné objednávky v apríli klesli druhým najrýchlejším tempom za 4,5 roka.

"Trend v nových exportných objednávkach bol obzvlášť slabý, keďže veľké skladové zásoby klientov a pomalší rast globálnej ekonomicky viedli k zníženiu dopytu z kľúčových trhov, ako je Európska únia, USA a Čína," uviedol Rob Dobson, riaditeľ IHS Markit.

"Objavili sa tiež správy o zámorských klientoch, ktorí sa teraz snažia presmerovať svoj dodávateľské reťazce preč z Británie pred brexitom," dodal.

Šesťmesačný odklad brexitu viedol k spomaleniu tempa budovania zásob vstupných surovín aj hotových výrobkov. Ceny vstupných surovín a hotových produktov aj v apríli vzrástli, ale menej ako v marci.

10.05.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...