1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rast aktivity v čínskych továrňach sa v auguste spomalil

chinese flag1Peking - Tempo rastu aktivity v čínskych továrňach sa podľa prieskumu súkromných spoločností Caixin a IHS Markit v auguste spomalilo.

Ich výsledok kontrastuje s oficiálnymi údajmi Pekingu, ktoré poukázali na mierne zrýchlenie aktivity vo výrobnom odvetví.

Z prieskumu, ktoré Caixin a Markit zverejnili v pondelok, vyplýva, že index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho výrobného sektora v auguste klesol na 50,6 bodu z 50,8 bodu v júli. Dosiahol tak najnižšiu hodnotu od júna 2017, hoci stále zostáva nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast daného odvetvia od jeho poklesu.

Čiastkový index produkcie pritom v auguste mierne zrýchlil svoj rast, ale nové objednávky stúpli najmenej od mája 2017, keďže vývoz sa opäť znížil, už piaty mesiac po sebe.

No podľa oficiálnych údajov, ktoré čínsky štatistický úrad zverejnil minulý týždeň, sa PMI výrobného sektora v auguste mierne zvýšil na 51,3 z júlových 51,2 bodu.

Dôvodom rozdielu medzi týmito indexmi je fakt, že kým súkromné spoločnosti Caixin a IHS Markit robia prieskum v stredných a malých podnikoch, ktoré sú pod väčším tlakom a viac pociťujú dôsledky spomaľovania ekonomiky, štatistický úrad oslovuje najmä veľké štátne firmy.

13.09.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...