1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rast aktivity v britskom výrobnom sektore sa v januári spomalil

british flagLondýn - Rast aktivity v britskom výrobnom sektore sa v januári spomalil. Prispeli k tomu pokles nových objednávok a tiež dočasné prerušenie dodávateľského reťazca pre problémy spojené s ochorením COVID-19 a meškaním dopravy po skončení sa prechodného obdobia a vystúpení Británie z Európskej únie.

Ukázali to údaje spoločnosti IHS Markit.

Podľa najnovšieho prieskumu sa index nákupných manažérov (PMI) z britského výrobného sektora v januári znížil na trojmesačné minimum 54,1 bodu z decembrového trojročného maxima 57,5 bodu (keď sa továrne ponáhľali s výrobou pred brexitom). Spresnený výsledok však vysoko prekonal 52,9 bodu, ktoré index dosiahol pri rýchlom odhade.

Prieskum odhalil tiež pokles nových objednávok aj zásob vstupných surovín. Výrobný sektor však v januári pokračoval v raste už ôsmy mesiac po sebe.

Rýchly britský program očkovania prti ochoreniu COVID-19 a pokrok spoločností pri prispôsobovaní sa podmienkam brexitu vyvolávajú nádej na oživenie tempa rastu po zmiernení obmedzení spojených s pandémiou. No zároveň niektoré problémy pretrvávajú a zdá sa, že sa tak skoro neskončia, upozornil Rob Dobson, riaditeľ IHS Markit.

08.02.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...