1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rakúska ekonomika v 1. štvrťroku nečakane vzrástla

austrian flagViedeň - Rakúska ekonomika zaznamenala za 1. kvartál tohto roka nečakaný rast. Uviedol to v piatok rakúsky Inštitút pre hospodársky výskum (WIFO), ktorý zverejnil predbežné údaje.

Ekonomiku potiahol najmä rast stavebného sektora a priemyslu, čo pomohlo vykompenzovať prepad v oblasti služieb poškodených protipandemickými opatreniami.

Hrubý domáci produkt (HDP) Rakúska vzrástol v 1. štvrťroku medzikvartálne o 0,2 %, uviedol WIFO. V poslednom kvartáli minulého roka zaznamenala ekonomika pokles o 2,7 %. Výsledok v 1. štvrťroku prekvapil, keďže ekonómovia počítali s poklesom ekonomiky o 1,2 %.

Na porovnanie, v 1. kvartáli 2020 zaznamenala rakúska ekonomika medzištvrťročne pokles o 3 %. Vývoj v danom období ovplyvnila nastupujúca pandémia nového koronavírusu, ktorá v marci viedla k výraznému obmedzeniu ekonomickej aktivity.

Súkromná spotreba klesla v 1. štvrťroku tohto roka medzištvrťročne o 0,2 %. Naopak, investície sa zvýšili o 1,7 %. Vývoz aj dovoz klesli, dovoz však vo výraznejšej miere. Zatiaľ čo export klesol o 1 %, dovoz zaznamenal pokles o 1,5 %.

Na medziročnej báze klesla rakúska ekonomika v 1. kvartáli o 2,7 %. V poslednom štvrťroku minulého roka pokles dosiahol 5,9 %.

13.05.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...