1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Produkcia výrobného sektora v eurozóne v apríli takmer stagnovala

Eurosymbol buildingLondýn - Produkcia výrobného sektora v eurozóne v apríli takmer stagnovala. Dôvodom boli problémy s dodávkami materiálov rovnako ako pokles dopytu spôsobený prudkým nárastom cien a zhoršenými ekonomickými vyhliadkami.

Index nákupných manažérov (PMI) agentúry S&P pre výrobný sektor eurozóny v apríli padol na 15-mesačné minimum 55,5 bodu z 56,5 bodu v marci. S&P tak revidovala svoj prvý odhad, ktorý počíta so znížením až na 55,3 bodu. PMI však zostáva výrazne nad 50-bodovou hranicou oddeľujúcou pokles aktivity od jej expanzie.

Index produkcie, ktorý sa započítava do zloženého PMI, si pohoršil na 50,7 bodu z 53,1 bodu a dostal sa najnižšie od júna 2020, keď sa eurozóna vyrovnávala s prvou vlnou pandémie.

"Produkcia vo výrobnom sektore eurozóny v apríli takmer stagnovala," uviedol hlavný podnikový ekonóm S&P Global Chris Williamson. Dodal, že firmy naďalej hlásia problémy s nedostatkom komponentov, ktorý ešte zhoršila vojna na Ukrajine a nové protipandemické reštrikcie v Číne. Okrem toho nárast cien a neistoty má negatívny vplyv na dopyt.

11.05.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...