1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Produkcia priemyslu vo Francúzsku vo februári prekvapujúco klesla

france flagParíž - Priemyselná produkcia vo Francúzsku vo februári prekvapujúco klesla, už druhý mesiac po sebe. Ekonómovia pritom očakávali, že sa jej rast len spomalí. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v utorok zverejnil štatistický úrad INSEE.

Podľa najnovších štatistík sa výkon priemyslu v druhej najväčšej ekonomike eurozóny vo februári znížil o 0,9 % oproti januáru, keď po revízii medzimesačne vzrástol o 1,8 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že sa jeho rast len spomalí na 0,2 %. Februárový pokles priemyselnej výroby bol najväčší od septembra 2021.

INSEE uviedol tiež, že produkcia vo výrobnom sektore sa v sledovanom období znížila o 0,5 % (po náraste o 2,2 % v januári), k čomu prispel najmä pokles výroby dopravných zariadení (-1,8 %) a základných farmaceutických produktov (-14,7 %).

Vo februári klesla aj produkcia v ťažobnom a banskom sektore, energetike aj v zásobovaní vodou (-2,7 %).

V medziročnom porovnaní sa produkcia francúzskeho priemyslu vo februári 2022 zvýšila o 0,4 %.

V  porovnaní s februárom 2020, čo bol posledný mesiac pred zavedením prvej blokády na zastavenie pandémie nového koronavírusu, bol výkon francúzskeho priemyslu vo februári 2022 stále nižší o 4,6 %.

20.04.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...