1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Produkcia poľského priemyslu aj výrobné ceny v marci vzrástli

polish flagVaršava - Priemyselná produkcia v Poľsku v marci prudko vzrástla, viac, ako ekonómovia očakávali. Informoval o tom v stredu štatistický úrad GUS.

Podľa najnovších štatistík sa výkon poľského priemyslu v marci zvýšil medziročne o 18,9 %, zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že stúpne o 13,1 %.

Produkcia vo výrobnom sektore pritom v marci medziročne vzrástla o 20,9 %, produkcia elektriny sa zvýšila o 5,3 %, dodávky vody stúpli o 12,2 %. V banskom a ťažobnom sektore však produkcia v marci klesla o 0,6 %.

V medzimesačnom porovnaní sa celková produkcia poľského priemyslu v marci zvýšila o 18,6 %. To bolo viac ako jej nárast o 14,1 %, s ktorým počítali ekonómovia.

Po úprave o sezónne vplyvy vzrástla priemyselná produkcia v Poľsku v marci o 15,7 % oproti rovnakému mesiacu minulého roka a 2,3 % oproti februáru.

GUS uviedol tiež, že výrobné ceny v poľskom priemysle sa v marci zvýšili medziročne o 3,9 % a medzimesačne o 1,3 %, kým ekonómovia očakávali, že stúpnu medziročne o 3,4 % a medzimesačne o 1 %.

03.05.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...