1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Produkcia českého priemyslu v máji vzrástla o 15,2 %

czech_flagPraha - Český priemysel v máji znovu ožil. Po dvoch mesiacoch vlažného rastu sa vrátil k dvojciferným hodnotám.

Produkcia českých podnikov v máji medziročne vzrástla o 15,2 %, a to najmä vďaka automobilkám a výrobe strojov a elektrických zariadení. Vyplýva to z najnovších údajov Českého štatistického úradu.

A naopak, slabšia výroba počítačov, elektronických a optických prístrojov a zariadení, potravinárska výroba a výroba nábytku tlačili výkon českého priemyslu smerom nadol.

Dobrý výsledok dosiahol priemysel v Českej republike aj po očistení od počtu pracovných dní. Keby mal tohtoročný máj o jeden pracovný deň menej, teda rovnako ako ten vlaňajší, priemyselná produkcia by vzrástol medziročne o 12,6 %.

Priemysel je motorom českej ekonomiky a je závislý od vývozu, predovšetkým do Nemecka.

Zatiaľ čo výrobným podnikom v ČR sa v máji darilo, produkcia v stavebníctve klesla medziročne o 4,9 % a po očistení od počtu pracovných dní dokonca o 6 %. Stavebné úrady síce vydávajú viac stavebných povolení, ale ich orientačné hodnota je menšia. Rovnako ako v minulých mesiacoch je situácia oveľa horšia v inžinierskom staviteľstve, ktoré zahŕňa verejné zákazky. Padá takmer štyrikrát rýchlejšie než pozemné staviteľstvo.

08.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...