1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Priemyselná produkcia v USA vo februári nečakane klesla

usa mapa2Washington - Priemyselná produkcia v USA vo februári nečakane klesla a najstrmšie za 10 mesiacov. Prispeli k tomu snehové búrky, ktoré v polovici februára ochromili niektoré časti krajiny. Informovala o tom v utorok centrálna banka Fed.

Podľa najnovších údajov Fed sa celková produkcia amerického priemyslu vo februári 2021 znížila o 2,2 % oproti januáru, keď po revízii medzimesačne vzrástla o 1,1 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že sa jej rast vo februári iba spomalí na 0,6 % z pôvodných 0,9 % v januári pred revíziou.

Februárový pokles priemyselnej produkcie bol najstrmší od rekordného pádu o 12,7 % v apríli 2020 počas prvej blokády v USA na zastavenie šírenia nového koronavírusu.

„Nepriaznivé zimné počasie v južnej strednej časti krajiny v polovici februára zodpovedalo za podstatnú časť poklesu produkcie minulý mesiac,“ uviedla centrálna banka.

V Texase, druhom najľudnatejšom štáte USA, silné a nezvyčajné zimné búrky viedli k zatvoreniu firiem a prerušeniu dodávok energií. Niektoré rafinérie a petrochemické závody na výrobu plastov mrazy natoľko vážne poškodili, že po zvyšok mesiaca boli mimo prevádzky, uviedol Fed.

Štatistiky ukázali tiež, že produkcia amerického výrobného sektora vo februári 2021 klesla o 3,1 % a v baniach sa znížila o 5,4 %. Produkcia elektriny sa naopak zvýšila až o 7,4 % v porovnaní s januárom, keď klesla o 0,6 %.

Fed informoval tiež, že oproti februáru 2020 bola celková priemyselná produkcia v USA minulý mesiac o 4,2 % nižšia.

Podľa centrálnej banky bez zimných víchríc by celková výroba v USA klesla vo februári 2021 len o 0,5 %, zatiaľ čo ťažba by sa zvýšila o 0,5 %. A dodala, že k februárovému poklesu priemyselnej produkcie čiastočne prispel aj globálny nedostatok polovodičov.

31.03.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...