1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Priemyselná produkcia v Taliansku sa na začiatku roka vrátila k poklesu

italian flagRím - Po výraznom oživení v závere minulého roka zaznamenala priemyselná produkcia v Taliansku na začiatku tohto roka opäť medzimesačný pokles, keď výraznejšie klesla najmä produkcia kapitálových tovarov a polotovarov.

Priemyselná produkcia klesla v januári oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,7 % po 1,2-percentnom raste v poslednom mesiaci 2022, čo bol prvý rast za štyri mesiace. Januárový pokles bol výraznejší, než sa čakalo, keďže ekonómovia počítali s poklesom iba o 0,1 %.

Januárový vývoj v oblasti priemyselnej produkcie výrazne ovplyvnila produkcia kapitálových tovarov, ktorá klesla o 2 %. Okrem toho produkcia polotovarov klesla o 0,6 %.

Naopak, výsledky pozitívne ovplyvnila výroba spotrebiteľských tovarov a produkcia v oblasti energií. V prvom prípade vzrástla o 0,9 % a v druhom o 0,1 %.

V medziročnom porovnaní sa priemyselná produkcia v Taliansku v januári zasa zotavila potom, ako v decembri zaznamenala pokles. Januárový rast, ktorý dosiahol 1,4 %, bol prvý od augusta minulého roka. V decembri priemyselná výroba v Taliansku klesla medziročne o 0,9 %.

20.03.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...