1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Priemyselná produkcia v máji 2011 medziročne vzrástla o 10,7 %

growth_chart_3Bratislava - Index priemyselnej produkcie (IPP) v máji 2011 oproti máju 2010 vzrástol o 10,7 %.

Vo vývoji sa premietol rast v priemyselnej výrobe o 14 %, v ťažbe a dobývaní o 11,2 % a pokles v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,5 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia v máji 2011 oproti aprílu tohto roka zvýšila o 2,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkovú priemyselnú produkciu najvýraznejšie ovplyvnil rast vo výrobe dopravných prostriedkov o 33,2 %, výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 43,5 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 77,5 %, výrobe chemikálií a chemických produktov o 58 % a vo výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 9,8 %.

Znížil sa objem produkcie vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 14,9 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,5 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 5,3 %, výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 13,4 % a vo výrobe drevených a papierových výrobkov, tlači o 1,2 %.

"Výsledky za máj prekonali odhady trhu (8,3 %), ako aj náš optimistickejší odhad 8,9 %. Medzimesačný rast bol rozložený naprieč odvetviami. Jediný z väčších sektorov, ktorý medzimesačne klesol, bola elektronika, ide však o extrémne volatilné odvetvie - napríklad vlani medziročné nárasty 'lietali' medzi -10 % a +100 %. V číslach sa tak ešte neprejavilo výrazné zhoršenie sentimentu, ktoré ukázali júnové čísla. Očakávania firiem sa v júnovom prieskume ŠÚSR výrazne zhoršili, čo predstavuje riziko aj pre priemyselnú produkciu v júni a najbližších mesiacoch," komentoval štatistické čísla priemyselnej produkcie senior analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák.

Na druhej strane pozitívnym aspektom, ktorý by mal do konca roku ťahať slovenskú priemyselnú produkciu nahor, je podľa Mušáka spúšťanie novej výroby v elektrotechnickom a automobilovom priemysle. Priemyselná výroba je v súčasnosti približne 8 % nad predkrízovými úrovňami z 1. polroka 2008.

"Aj keď májová akcelerácia slovenského priemyslu nie je až takým veľkým prekvapením po silných číslach z Nemecka, je to určite pozitívny výsledok. V predchádzajúcich mesiacoch globálna ekonomika, hlavne USA a Čína, vykazovala známky spomalenia, štatistiky však naznačujú, že slovenskej ekonomiky sa to zatiaľ výraznejším spôsobom nedotklo," povedal senior analytik finančných trhov z ING Bank Eduard Hagara.

"Väčší test toho, či obdobie pomalšieho rastu nepríde oneskorene aj na Slovensko, by však mohol prísť v júni, keď ekonomický sentiment v slovenskom priemysle klesol na najnižšiu úroveň za posledných 16 mesiacov," dodal Hagara.

08.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...