1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Priemyselná produkcia v eurozóne vo februári klesla

declineLuxemburg - Priemyselná produkcia v eurozóne vo februári 2020, teda mesiac predtým, ako členské štáty začali zavádzať blokády na zabránenie šírenia nového koronavírusu, v porovnaní s januárom 2020 klesla.

A celej Európskej únii (EÚ) stagnovala. Informoval o tom vo štvrtok európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa predbežných údajov sa produkcia priemyslu po očistení od sezónnych vplyvov v regióne, ktorý zaviedol euro, vo februári medzimesačne znížila o 0,1 % a v EÚ zostala na januárovej úrovni.

Na ilustráciu, v januári výkon priemyslu medzimesačne vzrástol o 2,3 % v eurozóne a o 2,1 % v EÚ.

V medziročnom porovnaní sa priemyselná produkcia v euroregióne vo februári 2020 znížila o 1,9 % a v EÚ o 1,3 %.

Motorom medzimesačného poklesu priemyselnej produkcie v eurozóne bolo vo februári zníženie výroby tovarov dlhodobej spotreby o 2 % a kapitálových produktov o 1,5 %, zatiaľ čo výroba polotovarov a tovarov krátkodobej spotreby vzrástla zhodne o 0,4 % a energií o 0,7 %.

V EÚ sa najviac znížila výroba predmetov dlhodobej spotreby o 1,4 % a kapitálových produktov o 1,2 %. Produkcia polotvarov aj tovarov krátkodobej spotreby vzrástla o 0,6 % a energií o 1 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktorých údaje za február mal Eurostat k dispozícii, najväčší medzimesačný pokles priemyselnej výroby zaznamenali v Grécku (-3,7 %), Portugalsku (-2,8 %) a na Malte (-2,6 %). Najväčší  nárast nahlásili Estónsko (o 8,7 %), Dánsko (o 3,7 %) a Lotyšsko (o 3,1 %).

V medziročnom porovnaní sa v eurozóne vo februári najstrmšie znížila produkcia kapitálových tovarov o 3,6 %, energií o 2,2 % a polotovarov o 0,8 %. Výroba tovarov krátkodobej spotreby pritom vzrástla o 0,1 % a dlhodobej spotreby o 0,9 %.

V EÚ klesla výroba kapitálových tovarov o 3,1 %, energií o 1,7 % a polotovarov o 0,2 %, zatiaľ čo výroba tovarov krátkodobej spotreby vzrástla o 0,5 % a dlhodobej spotreby o 1,5 %.

V rámci členských štátov EÚ sa vo februári najprudšie znížila priemyselná výroba v Luxembursku (-8 %), Írsku (-6,8 %) a Grécku (-3,5 %). Najvyšší nárast vykázali Malta (10,5 %), Poľsko (3,6 %) a Slovinsko (2,4 %).

Na Slovensku klesol výkon priemyslu vo februári medzimesačne o 0,7 % a medziročne o 1,6 %.

23.04.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...