1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Pokles stavebnej produkcie v eurozóne sa v závere minulého roka výrazne zrýchlil

zeriavLuxemburg - Po novembri klesla stavebná produkcia v eurozóne aj v poslednom mesiaci minulého roka, pričom tempo poklesu sa výrazne zrýchlilo. TASR o tom informuje na základe v pondelok zverejnených údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Ako úrad uviedol, v decembri klesla stavebná produkcia v eurozóne medzimesačne po úprave o sezónne vplyvy o 2,5 %, zatiaľ čo v novembri zaznamenala pokles iba o 0,1 %. Pod prudké zrýchlenie poklesu sa podpísala produkcia v obidvoch oblastiach, ako v prípade pozemných stavieb, tak v prípade inžinierskych stavieb. Produkcia v oblasti pozemných stavieb klesla o 2,3 % a v oblasti inžinierskych stavieb o 4 %.

K zhoršeniu situácie v stavebnom sektore došlo aj v rámci celej Európskej únie. Zatiaľ čo v novembri produkcia v stavebníctve EÚ zaznamenala medzimesačne mierny rast o 0,1 %, v decembri klesla o 2 %.

V medziročnom porovnaní klesla stavebná produkcia v eurozóne o 1,3 %. V prípade celej Európskej únie pokles dosiahol 0,4 %.

Za celý rok 2022 sa produkcia v stavebníctve v rámci menovej únie zvýšila o 2,3 %. V širšej Európskej únii rast dosiahol 2,6 %.         

Čo sa týka jednotlivých štátov EÚ, ktorých údaje sú k dispozícii, najvýraznejší medzimesačný pokles stavebnej produkcie zaznamenali Nemecko (-8 %), Rakúsko (-7,6 %) a Poľsko, kde produkcia v stavebníctve klesla o 3,8 %. Naopak, najvýraznejší rast evidovali Slovinsko (10,6 %), Slovensko (9,5 %) a Švédsko s rastom o 4,3 %.

V medziročnom porovnaní najvýraznejšie klesla stavebná produkcia opäť v Nemecku, a to o 8,2 %. Nasledovali Španielsko a Rakúsko s poklesom o 6,3 %, respektíve o 6 %. Najvýraznejší rast zaznamenali Slovinsko (74,5 %), Rumunsko (18,4 %), Holandsko (4,9 %) a Slovensko, kde stavebná produkcia medziročne vzrástla o 4,8 %.

28.02.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...