1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Po piatich mesiacoch rastu priemyselná výroba v Japonsku v novembri stagnovala

japanese flagTokio - Po piatich mesiacoch rastu zaznamenala japonská priemyselná produkcia v novembri stagnáciu. Podpísala sa pod to druhá vlna pandémie nového koronavírusu, ktorá po zotavení ekonomík v letných mesiacoch viedla k opätovnému zavedeniu karanténnych opatrení.

Tretia najväčšia ekonomika sveta sa po prvej, jarnej vlne pandémie nového koronavírusu v 3. kvartáli zotavila, nástup druhej vlny pandémie však vo viacerých veľkých ekonomikách viedol k opätovným reštrikciám, čo oslabilo dopyt. To znamená nepriaznivý vývoj pre japonskú ekonomiku vysoko závislú od exportu.

Ako v pondelok informovalo japonské ministerstvo obchodu, priemyselná produkcia upravená o sezónne vplyvy zaznamenala v novembri oproti októbru nulový rast. Vývoj najviac ovplyvnila produkcia áut a plastových produktov, ktoré evidovali pokles.

Na porovnanie, v októbri sa priemyselná produkcia zvýšila o 4 %. Novembrové údaje sú výrazne horšie aj v porovnaní s odhadmi ekonómov, ktorí počítali so spomalením tempa rastu na 1,2 %.

V medziročnom porovnaní priemyselná výroba v Japonsku klesla v novembri o 3,4 %. Tempo poklesu, ktoré je v súlade s odhadmi ekonómov, sa tak zrýchlilo, keď v októbri pokles dosiahol 3 %.

Čo sa týka vývoja za mesiac december, firmy očakávajú, že priemyselná produkcia klesne medzimesačne o 1,1 %, v prvom mesiaci budúceho roka však počítajú s výrazným zotavením. To by podľa firiem malo dosiahnuť viac než 7 %.

04.01.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...