1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Objednávky v priemysle sa v júni medziročne zvýšili o 4 %

growth_chart_3Bratislava - Nové objednávky v priemysle SR sa v júni 2011 medziročne zvýšili o 4 % a dosiahli 3,052 miliardy eur. Oproti predchádzajúcemu mesiacu sa však po očistení od sezónnych vplyvov znížili o 6 %. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Z jednotlivých výrobných odvetví priemyslu zaznamenala v júni najväčší medziročný nárast výroba dopravných prostriedkov, a to o 37,3 %. Za ňou nasleduje výroba motorových vozidiel, návesov a prívesov s rastom objednávok o 34,1 %, tretie najväčšie zvýšenie zaznamenala výroba kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení s 28,7 %.

Naopak, najviac klesli v porovnaní s júnom 2010 objednávky podnikom, ktoré sa zaoberajú výrobou počítačových, elektronických a optických výrobkov, a to o 55,3 %. Dvojciferný pokles už zaznamenala len výroba základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov, kde objednávky klesli o 14,5 %.

V medzimesačnom porovnaní sa objednávky v najväčšej miere zvýšili vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 3,4 %. Naopak, najviac sa v porovnaní s májom znížili vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov, a to o 14,7 %.

Celkovo sa za prvých 6 mesiacov tohto roka zvýšili nové objednávky v priemysle v porovnaní s rovnakým obdobím vlani o 13,4 % a dosiahli hodnotu 18,839 miliardy eur.

13.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...