1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Objednávky na nové výrobky z USA sa v septembri mierne zvýšili

usa map flagWashington - Objednávky na nové výrobky z USA sa v septembri mierne zvýšili, keďže nárast objednávok civilných lietadiel čiastočne vykompenzoval pokles v iných odvetviach. Ten však naznačuje stratu dynamiky vo výrobe pri rýchlo rastúcich nákladoch. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a RTTNews.

Americké ministerstvo obchodu vo štvrtok uviedlo, že objednávky na výrobky z amerických tovární v septembri vzrástli o 0,3 % oproti augustu, keď sa medzimesačne zvýšili o 0,2 %. Ekonómovia takýto výsledok očakávali.

V medziročnom porovnaní nové objednávky v septembri stúpli o 13 %.

Prieskum z výrobného sektora uverejnený tento týždeň však naznačil, že jeho aktivita sa v októbri spomalila, pričom čiastkový index nových objednávok zostal pod hranicou 50 bodov, čo znamená ich pokles.

Výrobný sektor sa pritom podieľa 11,3 % na výkone americkej ekonomiky.

Štvrtkové údaje ministerstva ukázali tiež, že objednávky na tovar dlhodobej spotreby v septembri vzrástli medzimesačne o 0,4 % najmä vďaka zvýšeniu objednávok na dopravné zariadenia (2,2 %). Dopyt po tovare krátkodobej spotreby medzitým stúpol len o 0,2 %.

Bez započítania dopravných zariadení sa septembrové objednávky na priemyselné produkty z USA znížili o 0,1 % po ich náraste o 0,1 % v auguste.

15.11.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...