1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Objednávky na nové výrobky z eurozóny aj EÚ v júli klesli

euros_5_10Brusel - Nové objednávky na priemyselné výrobky z krajín eurozóny v júli oproti predchádzajúcemu mesiacu klesli o 2,1 %.

To signalizuje, že rast priemyselnej produkcie sa spomalí, keďže počet objednávok je dôležitým ukazovateľom budúcej aktivity sektora. Vyplýva to z najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.

V rámci celej 27-člennej Európskej únie (EÚ) sa záujem o nové výrobky znížil v júli medzimesačne o 0,8 %.

Po vylúčení nestálych objednávok na lode, vlaky a lietadlá však dopyt po priemyselných výrobkoch v júli medzimesačne vzrástol, a to v  eurozóne o 1,4 % a v EÚ o 0,9 %.

V medziročnom porovnaní zaznamenala eurozóna v júli nárast nových objednávok o 8,4 % a EÚ o 6,8 %, a po vylúčení nestáleho dopytu po lodiach, vlakoch a lietadlách sa záujem o nové výrobky z eurozóny zvýšil o 8,2 % a v prípade EÚ o 7,5 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za júl, objednávky na nové produkty oproti júnu stúpli v 11 a klesli tiež v 11 krajinách. Najväčší medzimesačný prírastok nahlásili Švédsko (5,8 %), Rumunsko (3,6 %), Litva (2,9 %) a Estónsko (2,6 %), a naopak, najprudší pokles zaznamenali Francúzsko (-11,2 %), Fínsko (-10,3 %), Slovensko (-7,7 %) a Dánsko (-7,5 %).

V medziročnom porovnaní sa počet objednávok zvýšil v júli v 16 štátoch únie a klesol v šiestich. Najstrmšie pritom stúpol dopyt po výrobkoch z Estónska (24,5 %), Litvy (24,4 %) a Bulharska (21,8 %) a najviac klesli objednávky v Maďarsku (-6 %), Španielsku (-1, %) a na Slovensku (-1,4 %).

23.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...