1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v novembri klesli

german flag1Wiesbaden - Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v novembri 2022 prudko klesli, najviac od októbra 2021, a prekonali aj očakávania ekonómov. Dôvodom bolo najmä zníženie zahraničných objednávok v dôsledku spomalenia globálneho dopytu. Ukázali to v piatok údaje spolkového štatistického úradu Destatis.

Podľa najnovších štatistík sa objednávky v nemeckom priemysle v novembri 2022 prepadli o 5,3 % oproti októbru, keď po revízii medzimesačne vzrástli o 0,6 %. Ekonómovia pritom očakávali, že novembrové objednávky klesnú o 0,5 %.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že zahraničný dopyt sa znížil o 8,1 %, pričom objednávky z eurozóny sa medzimesačne prepadli o 10,3 %, zatiaľ čo objednávky z krajín mimo eurozóny klesli o 6,8 %. Aj domáci dopyt sa znížil, a to o 1,1 %.

Objednávky kapitálových produktov pritom klesli o 8,5 %, polotovarov o 0,9 % a spotrebného tovaru o 0,7 %.

Medziročne sa dopyt po produktoch z Nemecka v novembri znížil o 11 %.

Ministerstvo hospodárstva po zverejnení výsledkov poukázalo na to, že knihy objednávok zostávajú plné, čo podporuje výrobu, ktorá je významným motorom najväčšieho európskeho hospodárstva.

Nemecká ekonomika v období od júla do septembra vzrástla o 0,4 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom vďaka spotrebiteľským výdavkom. Viacerí ekonómovia predpovedajú, že v uplynulom 4. štvrťroku a v aktuálnom 1. štvrťroku jej výkon klesne.

Medziročná miera inflácie v Nemecku sa v decembri spomalila na 8,6 % z októbrového maxima 10,4 %, ale stále je vysoká a predstavuje pre ekonomiku veľký problém.

Problémom je aj potenciálna energetická kríza po ruskej invázii na Ukrajinu a ukončení dodávok ruského plynu do Nemecka. Nemecký sieťový regulátor však vo štvrtok (5. 1.) uviedol, že situáciu považuje za "menej napätú ako na začiatku zimy".

12.01.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...