1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v máji nečakane klesli

declineWiesbaden - Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v máji 2021 nečakane klesli a najstrmšie od rekordného pádu v apríli minulého roka. Dôvodom bolo zníženie zahraničných objednávok. Ukázali to v utorok údaje spolkového štatistického úradu Destatis.

Podľa najnovších štatistík sa objednávky v nemeckom priemysle v máji 2021 znížili o 3,7 % oproti aprílu, keď po revízii medzimesačne vzrástli o 1,2 % . Ekonómovia pritom očakávali, že v máji stúpnu o 1 %.

Májový pokles objednávok bol najväčší od ich rekordného pádu o 6,7 % vlani v apríli, keď boli v mnohých štátoch zavedené prísne blokády na zastavenie pandémie nového koronavírusu.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že domáce objednávky sa v máji zvýšili o 0,9 %, zatiaľ čo zahraničný dopyt, naopak, klesol o 6,7 %. Z toho nové objednávky z eurozóny sa znížili o 2,3 % a z iných krajín o 9,3 %.

V medziročnom porovnaní vzrástli objednávky na produkty nemeckých tovární v máji o 54,3 % po zvýšení o 80,2 % v apríli.

V porovnaní s februárom 2020, čo bol posledný mesiac pred zavedením pandemických obmedzení, boli nové objednávky o 6,2 % vyššie.

Destatis zároveň informoval, že reálny obrat vo výrobe klesol v máji o 0,5 % oproti predchádzajúcemu mesiacu, keď sa znížil o 2,5 %.

Nemecká ekonomika v 1. štvrťroku 2021 klesla o 1,8 %, pretože obmedzenia pohybu platné od vlaňajšieho novembra utlmili výdavky domácností a nedostatok surovín spôsobil problémy vo výrobe.

Očakáva sa, že zmiernenie obmedzení v období apríl - jún podporilo oživenie nemeckého hospodárstva a ekonómovia predpovedajú, že bude aj v lete rásť napriek tomu, že mnohé firmy v priemysle čelia problémom v dodávateľských reťazcoch.

13.07.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...