1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nové objednávky v nemeckom priemysle vo februári klesli viac, ako sa čakalo

german flag1Wiesbaden - Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka vo februári klesli oveľa viac, ako ekonómovia odhadovali. Prispeli k tomu obmedzenia dodávok, prudko stúpajúce ceny energií a neistota spojená s ruskou inváziou na Ukrajinu, čo poškodilo najmä zahraničný dopyt.

TASR o tom informuje na základe predbežných údajov, ktoré uverejnil spolkový štatistický úrad Destatis.

Podľa najnovších štatistík nemecké továrne zaznamenali vo februári 2022 medzimesačný pokles nových objednávok o 2,2 %. To je oveľa horší výsledok ako ich zníženie o 0,2 %, ktoré predpovedali ekonómovia.

Zahraničné objednávky sa pritom znížili o 3,3 %, z toho  objednávky z eurozóny klesli o 3,3 % a z krajín mimo eurozóny o 3,4 %.

Domáce objednávky sa vo februári znížili tiež, ale oveľa menej, medzimesačne o 0,2 %.

Destatis uviedol, že objednávky na kapitálové produkty klesli o 2,8 % a na polotovary o 1,9 %, zatiaľ čo objednávky spotrebného tovaru vzrástli o 0,7 %.

V medziročnom porovnaní sa nové objednávky v nemeckom priemysle zvýšili o 2,9 %. Prispel k tomu aj nízky porovnávací základ, keďže minulý rok zaviedlo Nemecko aj množstvo krajín v Európe a vo svete prísne blokády vrátane obmedzenia pohybu, aby zastavilo ďalšiu vlnu pandémie ochorenia COVID-19.

22.04.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...