1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemecká ekonomika v 2. štvrťroku medzikvartálne klesla o 0,1 %

german flag1Wiesbaden - Nemecká ekonomika v 2. štvrťroku klesla. Dôvodom bol negatívny vplyv zahraničného obchodu. Naopak rast podporila spotreba a investície.

Hrubý domáci produkt (HDP) sa za tri mesiace od apríla do júna 2019 v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom na sezónne a kalendárne upravenej báze reálne znížil o 0,1 %, uviedol spolkový štatistický úrad Destatis a potvrdil svoj prvý odhad z polovice augusta. V prvých troch mesiacoch si ešte nemecká ekonomika polepšila o 0,4 %.

Expanziu brzdil zahraničný obchod. Naopak podporila ju spotreba a investície. Export v 2. kvartáli reálne klesol o 1,3 %, pričom import sa znížil len o 0,3 %. Spotreba domácností medzikvartálne stúpla o 0,1 % a verejná spotreba o 0,5 %. Investície do vybavenia sa zvýšili o 0,6 %.

Naopak stavebné investície klesli o 1 %. K tomu zrejme prispel aj ich výrazný rast na začiatku roka (+2,5 % v 1. štvrťroku) spôsobený dobrým počasím.

V medziročnom porovnaní nemecká ekonomika v 2. kvartáli stagnovala po náraste o 0,8 % v prvých troch mesiacoch. Po očistení o kalendárne vplyvy sa HDP medziročne zvýšil o 0,4 % po expanzii o 0,9 %.

09.09.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...