1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemecká ekonomika pravdepodobne zaznamenala v 2. štvrťroku rekordný pokles

declineFrankfurt nad Mohanom - Nemecká ekonomika pravdepodobne zaznamenala v 2. štvrťroku 2020 rekordný pokles v dôsledku opatrení na zabránenie šírenia nového koronavírusu. Uviedla to vo svojej mesačnej správe centrálna banka Bundesbank.

Podľa banky 2. štvrťrok 2020 pravdepodobne prinesie „najstrmší pokles hrubého domáceho produktu (HDP) v reálnom vyjadrení“ od roku 1970, teda od začiatku zverejňovania kvartálnych údajov o vývoji HDP spolkovým štatistickým úradom (Destatis).

Destatis uverejní predbežné údaje za 2. štvrťrok vo štvrtok 30. júla, pričom ekonómovia očakávajú, že ukáže pokles najväčšej európskej ekonomiky o dvojciferné číslo.

V prvých troch mesiacoch roka sa HDP Nemecka znížil v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom o 2,2 %.

Najstrmší medziročný pokles HDP, o 7,9 %, zaznamenalo Nemecko v 2. štvrťroku 2009, keď kulminovala globálna finančná a hospodárska kríza.

Správa Bundesbank za júl však vyvolala aj nádej. Píše sa v nej, že pokles hospodárskej aktivity pravdepodobne dosiahol svoje dno už v apríli.

Nemecké hospodárstvo sa už začalo zotavovať, pretože rozsiahle obmedzenia a blokády, ktoré vláda začala zavádzať v marci, sa od mája postupne rušili alebo zmierňovali.

„Očakáva sa, že hospodárske oživenie bude pokračovať aj v druhej polovici roka,“ napísali ekonómovia Bundesbank a dodali, že k tomu prispejú aj stimuly pre ekonomiku, ktoré nedávno schválil parlament.

Nemecká vláda vyčlenila na pomoc ekonomike v tomto a budúcom roku 130 miliárd eur. Balík stimulov zahŕňa i zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) z 19 na 16 % alebo zo 7 na 5 % v prípade základných položiek, čo má podnietiť spotrebu.

11.08.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...