1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nálada v juhokórejskom priemysle sa zhoršuje

korean_flagSoul - Nálada v juhokórejskom priemysle zaznamenala v decembri v dôsledku oslabenia zahraničného dopytu po jeho produkcii pokles.

Prezident I Mjong-bak však uviedol, že väčším rizikom pre krajinu predstavuje inflácia.

Prezident v novoročnom prejave povedal, že globálna ekonomika vstúpila do predĺženého obdobia nízkeho rastu, ale preňho je boj proti rastúcim spotrebiteľským cenám hlavnou prioritou, lebo drahotu pociťujú najmä ľudia s nižšími príjmami.

Vláda si vytýčila cieľ dosiahnuť zníženie inflácie na 3 %. Vlani vzrástla na 4 % a za posledné desaťročie bola v Južne Kórei druhou najsilnejšou.

V krajine sa zhoršuje podnikateľská nálada. Podľa indexu nákupných manažérov(PMI) HSBC/Markit survey minulý mesiac klesol na 46,60 bodu, kým v novembri bol 47,12 bodu. Decembrový PMI bol najhorší od februára 2009. Index klesol už piaty mesiac po sebe. Ak sa dostane pod 50 bodov, znamená to, že juhokórejský priemysel prechádza z fázy expanzie do obdobia kontrakcie.

Zhoršila sa aj situácia na juhokórejskom pracovnom trhu. Decembrový index klesol na 49,37 bodu, kým v novembri bol 50,50 bodu.

Rovnako oslabovala ekonomická aktivita aj v ďalších krajinách východnej Ázie. V Číne a na Taiwane klesla dokonca už siedmy mesiac po sebe.

Juhokórejská centrálna banka minulý mesiac znížila výhľad rastu hrubého domáceho produktu krajiny v tomto roku. Uviedla, že jej politickou prioritou je zastavenie rastu spotrebiteľských cien. Ekonóm banky HSBC Roland Man uviedol, že silný pokles priemyselnej aktivity v decembri potvrdzuje, že kórejská ekonomika stráca silu. Dochádza aj k poklesu zamestnanosti. Takáto situácia sa v krajine, ktorá má v Ázii štvrté najsilnejšie hospodárstvo, objavuje prvý raz po takmer troch rokoch.

Ekonómovia predpokladajú, že centrálna banka zareaguje na situáciu znížením svojej základnej úrokovej sadzby o 0,25 percentuálneho bodu ešte v 1. štvrťroku.

03.01.2012 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

220x600 SKA

Nenechajte si ujsť...