1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Kríza urobila z Fed najziskovejšiu banku v histórii

fedWashington 11. januára (TASR) - Finančná kríza urobila z Federálneho rezervného systému (Fed), ktorá plní v USA funkciu centrálnej banky, najziskovejší finančný inštitút v histórii.
Fed vlani zarobil rekordných 80,9 miliardy USD (62,5 miliardy eur) a z toho 78,4 miliardy USD poslal do štátnej pokladnice. Americká centrálna banka za to vďačí príjmom z programu kvantitatívneho uvoľňovania.
Príjmy Fed v roku 2010 dosiahli 88,1 miliardy USD, pričom musel zaplatiť úroky vo výške len 2,7 miliardy USD. Jeho prevádzkové náklady predstavovali 4,3 miliardy USD.
Fed platí minimálne úroky, pretože za všetky jeho záväzky, ako sú bankové rezervy, sú úročené overnight sadzbou vo výške 0 % až 0,25 %. Mnoho z dlhodobých aktív, ktoré nakúpil, však vynášajú 4 % až 5 %.
Z pohľadu ministerstva financií zisky Fed kompenzovali niektoré výdavky spojené s finančnou krízou, ako boli napríklad náklady na záchranu automobiliek.
Fed vlani poslal ministerstvu financií 47,4 miliardy USD. V rokoch pred finančnou krízou to tradične bývalo 20 až 30 miliárd USD. Banka v rámci svojej politiky vypláca zisky do štátnej pokladnice namiesto toho, aby zvyšovala svoj kapitál.
Väčšina vlaňajších príjmov, celkovo 76,2 miliardy USD, boli úroky z cenných papierov v hodnote približne 2 bilióny USD, ktoré Fed kúpil v rámci svojich snáh o stimuláciu americkej ekonomiky.
Informoval o tom Financial Times.
(1 EUR = 1,2948 USD)

(Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...